Sov gott

Här får du tips och hjälp när

fåren tar slut

"Ju mer du försöker, desto mindre sannolikt är det att du lyckas!"

sa Emile Coué, fransk psykoterapeut 1913.


Gäller både sömn och hypnos!

Dessa malande tankar ...

Många som söker för sömnbesvär får inte stopp på tankar som mal i huvudet när man egentligen inte vill tänka alls.

Det finns många sätt att få bukt med ältande och malande genom hypnos och det finns några riktigt bra knep som du får lära dig

hos Inner Image.


Hypnos i sig är vanligtvis både djupt stressreducerande och lugnande och du lär dig både medvetet och omedvetet hur du slappnar av och går ner i varv både fysiskt och mentalt. Det har du stor nytta av inte bara är du ska somna om kvällen utan även om du vaknar mitt i natten och har svårt att somna om.


Du blir bra rustad att sova riktigt gott när du lärt dig självhypnos, knep som får tankarna att slå sig till ro och av hypnos i sig.

Sov gott

med hypnos!








Hypnos är inte sömn men du kan somna gott av hypnos.

Insomni eller insomnia


Svårighet att somna eller somna om, kan ha många orsaker.


Det finns fyra typer av insomnia:

  • PSYKOREAKTIV
  • ENDOGEN
  • EXOGEN
  • FUNKTIONELL


Psykoreaktiv insomnia orsakas av spänningar.

Du kanske går till sängs och funderar på vad som ska hända i morgon eller vad som hänt under dagen. Du kanske tänker på ett olöst problem. De oroliga tankarna håller dig vaken. Till slut oroar du dig för att du inte somnat och måste vara pigg i morgon. Du kanske till och med tror att du blir sjuk av sömnbrist eller dör.

 

Endogen insomnia 

Orsakas av smärta eller obehag från din egen kropp.

 

Exogen insomnia.

Yttre omständigheter gör att du inte kan sova. Kanske är det

din partner som snarkar, eller att du ligger på spänn när någon är sjuk eller oväsen utifrån.


Funktionell insomnia

innebär ett funktionellt problem i personens sov-vakencentra i hjärnan.


Rädsla kan utvecklas

Många människor har lidit av insomnia så länge att de kan utveckla en rädsla för att gå och lägga sig på kvällen. De är rädda för att de ska ligga vakna under natten. Denna negativa föreställning skapar Insomnia.

 

Kronisk insomnia och sömnstörningar.

Tillfälligtvis kan vi alla uppleva att vi sovit dåligt av olika orsaker, vanligtvis därför att vi har haft annat i tankarna. Sådana sömnstörningar är naturligtvis irriterande och man känner sig inte helt utvilad dagen därpå, men de kräver ingen direkt åtgärd.


Om du däremot har sömn-problem som varar mer än ett par nätter i följd (och du inte själv förstår varför), bör du dock diskutera med din läkare för att utesluta problem som kräver medicinsk behandling.

Vad är sömnstörning?


Sömnstörningar är termen som beskriver alla typer av problem som kan relateras till sömn; t ex insomnia, hypersomni (för stort sömnbehov), mardrömmar, bruxism (tandgnissling) och enures (sängvätning under sömn).


En del sömnstörningar kan komma från underliggande medicinska orsaker och en del kan vara biverkningar av mediciner medan andra inte har någon känd förklaring alls.


Trots att det finns en stor risk att vi från gång till annan ligger vakna när vi är oroliga, upphetsade eller väckts av en otäck dröm, så är det sannolikt att vi kan återgå till våra normala rutiner när det har lugnat ner sig igen.


Sömnstörningar blir allt vanligare och ses nu som en av 2000-talets största hälsorisker där den fysiska och mentala förmågan påverkats.


Vad är parasomnier?


Parasomnier är ett samlingsnamn för en kategori av sömnstörningar som innefattar onormala rörelser, handlingar, känslor, upplevelser och drömmar som kan uppträda under insomnandet, sömnen eller uppvaknandet.


Några av de vanligaste Parasomnierna:

  • Förvirrat uppvaknande
  • Restless Legs Syndrom, RLS
  • Bruxism
  • Sömnparalys
  • Enures, nattlig inkontinens
  • Mardrömmar och nattskräck

För vilka sömnstörningar kan hypnos hjälpa?

Hypnos kan förbättra en mängd olika typer av sömnstörningar.

Vissa svarar extra bra:


Enures. Nattlig inkontinens, sängvätning, kan drabba både barn och vuxna. Hypnos kan identifiera och lösa upp orsakerna samt skapa nya och bättre beteenden.

 

Insomnia. Insomnia svarar mycket bra på hypnotiska tekniker. Depression, känslomässiga störningar och mediciner kan inducera denna sömnstörning.

 

Mardrömmar och nattskräck. Det undermedvetna sover aldrig och en del aktiviteter kan skapa obehagliga drömmar.


Bruxism (tandgnissling). Hårt sammanbitna käkar eller tandgnisslande under sömn kan minska och även upphöra efter några sessioner av hypnosterapi.

Hypnosterapi kan hjälpa

Hypnos i sig samt lämpliga tekniker kan förbättra många typer av sömnstörningar. 

 

När en person använder sig av hypnos för att i det här fallet, förbättra sömnen, går sinnet in i ett trancetillstånd som är mer öppet för idéer, in- och omlärningar.

Hypnosterapi riktar vanligtvis in sig på stressorsaker, saker som triggar insomnian, känslomässiga orsaker samt att höja personens förmåga att slappna av och reducera oro- och ångestnivåer. Och vid behov - stoppa ältandet! De där tankarna som inte brukar vara så konstruktiva och hjälpsamma om natten.


Vi tittar inte bara på symptom utan även orsaker till att symptom uppkom/finns.


Självhypnos och andra bra tekniker ...

Genom självhypnos kan det bli betydligt enklare att somna eller att somna om. Du får lära dig självhypnos eftersom det är en superb metod att driva in i sömn på. Självhypnos är bra till mycket, mycket annat också ... och ack så behagligt!


Finurliga tekniker lärs ut vid behov. Det är tekniker som bl a kan bryta ältande tankar, lindra oro och ångest så att det blir lättare att glida in i sömn. Övning ger färdighet ... och det är ditt ansvar att omsätta teknikerna i praktiken. Du kommer snart att hitta de som passar dig bäst. 

 

Hypnos är inte sömn.

Att befinna sig i hypnos är inte detsamma som att sova men det kan mycket väl vara en inkörsport till sömn om man vill det.


Sömn är en viktig process och en väsentlig komponent i att bibehålla hälsa och välbefinnande. Under den återhämtande cykeln kan kroppen vila och läka så att vi kan fortsätta att fungera på daglig basis.


För majoriteten av oss är sömnen en naturlig del av våra rutiner som vanligtvis tar för givet. Trots att sömnens effekter är ovärderliga när det gäller vårt dagliga fungerande är det få av oss som uppskattar den till fullo innan vi får för lite av den.


Tidigare klienter med mardrömmar har upplevt snabb förbättring, ofta redan efter en enda session.

Även klienter som inte haft bra sömnkvalitet av andra orsaker rapporterar om förbättring efter en eller två sessioner.

Om du inte kan sova för att din partner snarkar kallas

det exogen insomnia.


Vilka effekter har sömnbrist på oss?

Vad händer om en idrottare inte får tillräckligt med sömn och ska prestera på träning eller tävling?

Vad händer på arbetet? Eller på vägen till/från arbetet? Påverkas dina beslutsprocesser?

Hur är det att umgås med andra människor?

Hur påverkas ditt humör och tålamod?


Syreupptagningsförmågan, extra viktig för dig som idrottar.

Upprepad sömnbrist leder till att syreupptagningsförmågan minskar med 11% !

Så hur mycket sömn kan man förlora innan det händer?

Studier har visat att 30-36 timmars sömnbrist resulterar i prestationsförsämringar.

Om en person behöver 8 timmars sömn, men bara får 6 timmar, ackumuleras det till stora försämringar av syreupptagningsförmågan redan efter 15 dagar.

Med några sena kvällar och tidiga mornar kan alltså prestationsförmågan minska drastiskt redan inom två veckor! (Hur funkar det på träningsläger ... ?)

 

Informationsprocesser.

Under sömnen sorterar, prioriterar och lagrar hjärnan all information man tagit till sig under dagen. Mentala funktioner minskar nästan dubbelt så snabbt som fysiska så t ex en idrottare kan känna sig i god fysisk form, men risken är mycket stor att den information idrottare har fått dagen innan, som exempelvis teknik- och taktiktips , är bortglömd. Man har också svårare att fatta rationella och korrekta beslut.

 

Känslomässig instabilitet.

Även en mindre sömnbrist resulterar i att personen känner sig tröttare, humöret sjunker och man kan känna sig i ett ganska risigt mentalt skick.


Kan man ta igen förlorad sömn?

Jo, absolut, men inte i timmar - däremot i återhämtningsvärde.

Man sover djupare och därmed kan man återhämta sig snabbare efter sömnbrist.


En liten tupplur då?

Ta en tupplur eller gör en självhypnos om du har möjlighet. Du arbetar/fungerar mer effektivt efteråt. Och humöret blir bättre.


Olika effekt av tupplur beroende på vilken tid på dygnet den görs.

En liten tupplur kan ha olika effekt beroende på om den görs på förmiddagen eller eftermiddagen.

Under en tupplur på förmiddagen dominerar dröminslaget medan eftermiddagens siesta domineras av den djupa sömnen som har läkande och återhämtande effekt på kroppen!


Sömntabletter.

OK ... ibland kan du behöva tabletthjälp för att somna eller få sova, men prova gärna annat först om du har möjlighet! Personer som har valt att prova hypnos brukar inte behöva sina sömntabletter längre.

Kom ihåg att naturen själv dvs. vår hjärna, håller oss med utmärkta naturliga hjälpmedel.

När sömnsignaler kommer under dagen –alltid lika regelbundet - är det perfekt att ta en kort tur med Sovtåget eller göra en Självhypnos.


Bli mer utvilad med självhypnos!

Efter endast 6-7 minuter i självhypnos känner du dig piggare och mer utvilad. Det behöver inte ta längre tid och du kan göra det sittande framför datorn, i bussen (om du inte är chauffören ...) -vart som helst.


Självhypnos och meditativa tekniker brukar ha god effekt på nattsömnen. Hjärnans aktivitetsnivå sänks (åtminstone) till alfa, vilket gör att du känner dig mer utvilad. Även om du kan slappna av till djupare nivåer när någon annan för dig in i hypnos så är detta fullt tillräckligt för

att du ska känna god effekt.

För lite sömn kan bl a orsaka:

· Försämrat minne och tankeprocesser

· Depression, nedstämdhet

· Minskat immunförsvar

· Trötthet (fysisk och mental)

· Ökad smärtkänslighet


God natt och sov gott ... eller?

En av tio har kroniska sömnbesvär och en tredjedel av den vuxna befolkningen har tillfälliga sömnbesvär.

Det finns många orsaker till störd nattsömn - och det finns många sätt att vända om det. Börja gärna med att lära dig mer om sömn.


LÄS MER OM: Sömnstörningar. Sömncykler och tips för bättre nattsömn.

På min Youtubekanal finns hypnotiska meditationer för att somna, tex Sömntåget och Sov gott. Testa gärna! Klicka här

Det sägs att

20 min hypnos motsvarar

2 timmars sömn.